Trwała nietolerancja glutenu – na czym polega celiakia?

nietolerancja glutenuTrwała nietolerancja glutenu, inaczej celiakia, jest schorzeniem o podłożu autoimmunologicznym oraz genetycznym. Chory źle reaguje na gluten, którego spożycie powoduje stan zapalny w jelitach, niedobory i wyniszczenie organizmu. Dowiedz się więcej o trwałej nietolerancji glutenu.

Trwała nietolerancja glutenu – prowadzi do wyniszczenia organizmu

W jaki sposób? Po spożyciu glutenu nie zostaje on prawidłowo strawiony. Zamiast tego organizm wytwarza przeciwciała, które atakują kosmki jelitowe. Kosmki są odpowiedzialne za przyswajane składników z jedzenia czy leków.

 

Nieleczona trwała nietolerancja glutenu może więc spowodować niedobory witamin i minerałów, niedożywienie czy problemy z wchłanianiem lekarstw. To właśnie z tego powodu pojawiają się nie tylko nieprzyjemne, ale też szkodliwe, objawy.

Trwała nietolerancja glutenu – objawy są różnorodne

Trwała nietolerancja glutenu może mieć postać pełnoobjawową, która objawia się kłopotami z układem pokarmowym. Dolegliwości obejmują m.in. bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, wymioty czy mdłości.

Inny typ trwałej nietolerancji glutenu – skąpoobjawowy – ma nieoczywiste symptomy, które u każdego chorego mogą być inne. Są to m.in. spadek nastroju, przewlekłe zmęczenie, problemy  z potencją, niepłodność, zmiany skórne, bóle głowy, afty w jamie ustnej czy spadek libido.

Trwała nietolerancja glutenu – zapisana w genach

Żeby zachorować, musisz mieć określone geny HLA-DQ2 i/lub HLA-DQ8. Czy są u Ciebie obecne, powie Ci wynik testu DNA. Brak tych genów wyklucza chorobę i oznacza, że nie masz możliwości zachorowania.

Ich obecność to natomiast wstęp do dalszej diagnostyki i sprawdzenia, czy trwała nietolerancja glutenu jest aktywna. A co aktywuje chorobę? Ciąża, podeszły wiek, stres, spadek odporności czy przebyta operacja.

Występuje u Ciebie trwała nietolerancja glutenu? Stosuj dietę bezglutenową

Całkowita eliminacja glutenu jest jedynym sposobem na pozbycie się dolegliwości i uniknięcie powikłań. Dieta musi trwać przez całe życie i być bardzo restrykcyjna. Najlepiej włączyć ją jednak dopiero wtedy, gdy trwała nietolerancja glutenu zostanie zdiagnozowana.

Dobrze skorzystać też z pomocy dietetyka, który ułoży zbilansowany jadłospis i pomoże uzupełnić powstałe w czasie choroby niedobory.