Jakie są objawy celiakii?

Jakie są objawy celiakii?

Celiakia to przykład choroby autoimmunizacyjnej, która może objawiać się problemami w różnych narządach. Pojawiające się symptomy mogą mieć różny stopień nasilenia: od łagodnego poprzez bardzo silny, aż po nietypowe objawy. Aby stwierdzić, czy cierpimy z powodu celiakii, należy wykonać odpowiednie badania diagnostyczne.

Co wywołuje alergie na gluten?
Jak wygląda prawidłowa diagnostyka alergii na gluten?
Jakie są najczęstsze objawy alergii na gluten?
Jak prawidłowo przebiega leczenie alergii na gluten?

Co wywołuje alergie na gluten?

Przyczyny występowania alergii na gluten wciąż są badane. Naukowcy poszukują podłoża w czynnikach genetycznych. Co więcej, zwykle alergie na gluten spowodowane są przez frakcję białek określoną jako ω-5-gliadyna. W reakcjach tych następuje wytworzenie się przeciwciał IgE przeciwko gliadynie, które pobudzają komórki tuczne i bazofile, na skutek czego pojawiają się specyficzne objawy celiakii.

Jak wygląda prawidłowa diagnostyka alergii na gluten?

Objawy alergii na gluten powinny skłonić nas do specjalistycznych badań, w skład których wchodzą: testy alergiczne, testy skórne, próby prowokacyjne oraz pomiar stężenia przeciwciał IgE we krwi, który jest coraz częściej stosowany. Ostatni rodzaj badań przeprowadzany jest w panelach po 21, 28 lub nawet 282 alergeny. Jeśli wyniki testów potwierdzą alergię na pszenicę, należy rozpocząć ścisłą dietę bezglutenową.

Jakie są najczęstsze objawy alergii na gluten?

Objawy celiakii następują zwykle krótko po spożyciu tego składnika. Do najczęstszych objawów należą: biegunka, pokrzywa skórna, wymioty, wodnisty katar, atopowe zapalenie skóry, skurcz oskrzeli, a nawet wstrząs anafilaktyczny. Ponadto chudnięcie, obniżenie nastroju, bóle i wzdęcia brzucha, a także niedobory pokarmowe, w tym również anemia.

Jak prawidłowo przebiega leczenie alergii na gluten?

W przypadku gdy występują objawy alergii, a przeprowadzone badania potwierdzają chorobę, należy niezwłocznie rozpocząć leczenie. Podstawą jest tutaj przestrzeganie ścisłej diety, która polega na całkowitym wyeliminowaniu wszystkich produktów, które zawierają gluten i jego pochodne. Na szczęście na rynku dostępne są smaczne i zdrowe ich zamienniki, dzięki czemu dieta wciąż jest zdrowa.

O autorze
Zespół laboratorium testDNA

Treści na tej stronie zostały przygotowane przez zespół specjalistów laboratorium testDNA, które od ponad 20 lat zajmuje się badaniami DNA w Polsce. Naszą misją jest dostarczanie pacjentom rzetelnych informacji oraz nowoczesnych rozwiązań diagnostycznych.

W pracach nad materiałami edukacyjnymi uczestniczą lekarze, diagności laboratoryjni oraz konsultanci medyczni, którzy na co dzień wspierają kobiety po poronieniach i pary zmagające się z niepłodnością. Dzięki temu masz większą pewność, że informacje, które czytasz, są oparte na aktualnej wiedzy medycznej i praktyce klinicznej.

Poznaj naszych ekspertów.

Data publikacji: 24.09.2021, 23:01 | Ostatnia aktualizacja: 13.11.2024, 10:04
Wszystkie artykuły
Back to Top
Zadzwoń