Przewlekła biegunka, bóle brzucha czy zaparcia przy Hashimoto? Sprawdź, z czego mogą wynikać te problemy gastryczne
Masz zapalenie tarczycy Hashimoto, a dodatkowo doskwierają Ci nieprzyjemne objawy takie jak bóle brzucha, przewlekła biegunka czy zaparcia? Twoje problemy żołądkowe mogą być związane z nieleczoną celiakią – trwałą nietolerancją glutenu. Tym bardziej, że celiakię może mieć nawet połowa osób chorujących na Hashimoto! [1] Znajdujesz się zatem w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania…
Hashimoto i celiakia – nieszczęścia chodzą parami…
Spis treści
Te dwie choroby bardzo często współwystępują – przede wszystkim dlatego, że obie mają podłoże autoimmunologiczne. Przy Hashimoto organizm wytwarza przeciwciała atakujące tarczycę, a przy celiakii takie, które powodują degradację kosmków jelitowych (to w konsekwencji może wiązać się z niedoborami i niedożywieniem organizmu).
Nic więc dziwnego, że ESPGHAN (Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci) zaleca wykonanie badania na celiakię u wszystkich osób z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy [2].
.Tym bardziej, że „obecnie 60% nowo rozpoznawanych przypadków celiakii dotyczy osób dorosłych (szczyt zachorowań przypada na 3. i 4. dekadę życia), spośród których 15–20% ma ponad 60 lat” [3]. Nie jest to zatem choroba wieku dziecięcego…
Bóle brzucha, zaparcia, wzdęcia przyczyny – to może być właśnie celiakia
Nieprzyjemne problemy gastryczne – jak zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha czy przewlekła biegunka – to najbardziej charakterystyczne objawy celiakii. Warto jednak wiedzieć, że utrudniają one codzienne życie, ale nie tylko… Przykładowo: ryzyko chłoniaka jelita u osób z nieleczoną celiakią rośnie nawet 40 razy [4]!
Nieleczona trwała nietolerancja glutenu może wiązać się też z innymi problemami zdrowotnymi, np. anemią, osteoporozą, niepłodnością, poronieniem czy depresją.
„Mam Hashimoto, a do tego zaparcia, wzdęcia i bóle brzucha – przejdę na dietę bezglutenową na próbę…”
Takie myślenie to duży błąd!Osoby z celiakią muszą wyeliminować gluten do zera – tylko wtedy uda się odbudować kosmki jelitowe i pozbyć nieprzyjemnych dolegliwości jak bóle brzucha, przewlekła biegunka czy zaparcia. Dieta ograniczająca gluten nie wystarczy.
Eliminacja glutenu bez wskazań medycznych nie jest ponadto korzystna dla zdrowia – odrzucając gluten, odrzucasz też wiele innych składników odżywczych, narażając się na niedobory. Chodzi m.in. o błonnik, a także witaminy A, D, E, K, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), żelazo, wapń, selen, magnez, miedź, cynk i miedź [5, 6]. Osoby z celiakią bardzo często przebywają więc pod okiem dietetyka, by ich dieta była jak najlepiej zbilansowana.
Źródła naukowe wskazują jasno:
„Wśród pacjentów z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy należy rozważyć poszerzenie diagnostyki w kierunku celiakii, a w przypadku jej występowania zastosować dietę bezglutenową. Z kolei wśród pacjentów z rozpoznaną nietolerancją laktozy korzyści przynieść może wprowadzenie diety bezlaktozowej. Nie ma jednak wystarczających dowodów skłaniających do rutynowego stosowania diet eliminacyjnych w tej grupie chorych” [7].
Uwaga! Celiakia to nie to samo co alergia czy nadwrażliwość na gluten. Nie można jej więc wykryć w testach na alergie czy opóźnione nietolerancje pokarmowe IgG zależne. W celu zdiagnozowania celiakii wykonuje się test genetyczny, a jeżeli jego wynik wskazuje na predyspozycje genetyczne do tej choroby – bada przeciwciała, ale specyficzne dla dla tego typu nietolerancji glutenu.
Jak zatem sprawdzić, czy możesz bezpiecznie jeść gluten?
Celiakia ma podłoże genetyczne, co oznacza, że zachorować mogą tylko osoby z konkretnymi genami. Diagnostykę najlepiej zacząć właśnie od badania DNA – wybierając pełny zakres, czyli geny DQ2,2 DQ2,5 i DQ8 w podjednostce α i β. Ich brak wyklucza celiakię, a obecność jest wskazaniem do dalszej diagnostyki.
Dalsze badania – wykonywane tylko u osób z pozytywnym wynikiem testu DNA – to badania krwi. Analizuje się całkowity poziom IgA oraz przeciwciał anty-tTG, EMA i anty-DGP (u dzieci poniżej 2 lat). Przy niedoborze IgA wykonuje się też badanie przeciwciał w klasie IgG. Diagnostyka celiakii może obejmować też biopsję jelita, jednak przy pozytywnych wynikach badań DNA i krwi coraz częściej jej wykonanie nie jest konieczne. Badania z krwi nie wyjdą wiarygodnie jeśli jesteś na diecie bezglutenowej czy ograniczasz gluten, dlatego przed ich wykonaniem należy go codziennie spożywać przynajmniej przez 6 tygodni.
A jeśli celiakia została już wykluczona na podstawie badań krwi?
To wcale nie oznacza, że teraz jej nie masz! Badania krwi wskazują stan na dany moment – a celiakia mogła uaktywnić się później. Jednym badaniem, które pozwala całkowicie wykluczyć celiakię, jest badanie genetyczne. Jeśli wynik testu DNA wykazuje, że nie masz genów związanych z trwałą nietolerancją glutenu – możesz mieć pewność, że celiakia nie powoduje u Ciebie problemów gastrycznych jak bóle brzucha, zaparcia czy przewlekła biegunka.
Badanie na celiakię w testDNA da Ci pewność
Oferujemy szeroki zakres usług (DQ2,2 DQ2,5 DQ8 w podjednostce α i β).
Kurier w cenie badania dostarczy do Ciebie zestaw do samodzielnego pobrania i odbierze go po zamówieniu na stronie.
Do wyniku badania na celiakię otrzymasz pisemne zalecenia lekarskie oraz dietetyczne, a przy pozytywnym rezultacie – dodatkowo przykładowe menu bezglutenowe.
Badanie jest bezbolesne, wykonywane z wymazu z policzka (taka próbka ma większą stabilność niż próbka krwi). Dowiedz się więcej
W razie potrzeby masz możliwość zmówienia 30-minutowej konsultacji telefonicznej wyniku ze specjalistą z zakresu gastrologii czy dietetyki klinicznej.
Na każdym etapie możesz liczyć na pomoc naszych specjalistów, którzy dostępni są dla Ciebie 7 dni w tygodniu (pon.-pt. 7:00-22:00, weekendy i święta 9:00-21:00).
Badanie realizowane jest w certyfikowanym laboratorium genetycznym z 15-letnim doświadczeniem, w którym żaden wynik do tej pory nie został podważony. Dowiedz się więcej.
[1] I. Wentz, Hashimoto. Jak w 90 dni pozbyć się objawów i odzyskać zdrowie, Kraków 2017. [2] Nowe wytyczne diagnostyki celiakii wg Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN), oprac. A. Rybak, „Standardy Medyczne Pediatria” 2012, 9, s. 179–184. [3] D. Sato¬ra, K. Bochen, A. Prys¬tu¬pa, J. Pietraszek-Mam¬carz, J. Mosiewicz, J. Sch¬abows¬ki, Celi¬akia – choro¬ba nie tylko dziecię¬ca, „Fam¬i¬ly Med¬i¬cine & Pri¬ma¬ry Care Review” 2011, 13, 1, s. 91. [4] H. Giezowska, D. Giezowski, Choroba trzewna – patogeneza, diagnostyka, leczenie i możliwości działań profilaktycznych, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2014, 95(4), s. 824. [5] B. Cichańska, Celiakia. Dieta bezglutenowa. Niezbędne informacje i porady, Bydgoszcz 2013. [6] I. Rybicka, A. Gliszczyńska-Świgło, Niedobory składników odżywczych w diecie bezglutenowej, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2016, 97 (3).
O autorze
Zespół laboratorium testDNA
Treści na tej stronie zostały przygotowane przez zespół specjalistów laboratorium testDNA, które od ponad 20 lat zajmuje się badaniami DNA w Polsce. Naszą misją jest dostarczanie pacjentom rzetelnych informacji oraz nowoczesnych rozwiązań diagnostycznych.
W pracach nad materiałami edukacyjnymi uczestniczą lekarze, diagności laboratoryjni oraz konsultanci medyczni, którzy na co dzień wspierają kobiety po poronieniach i pary zmagające się z niepłodnością.
Dzięki temu masz większą pewność, że informacje, które czytasz, są oparte na aktualnej wiedzy medycznej i praktyce klinicznej.
Przepraszamy – w tej chwili trwają prace modernizacyjne i
chwilowo nasz formularz umawiania wizyt jest niedostępny.
Jeśli chcesz umówić się na badanie zadzwoń (665761161) lub
napisz nam wiadomość e-mail / na czacie podając imię, nazwisko,
rodzaj badania i miejscowość, w której chcesz je umówić – oddzwonimy jak najszybciej.