Trwała nietolerancja glutenu badania

nietolerancja glutenu badaniaTrwała nietolerancja glutenu (celiakia) może być groźna dla zdrowia. Wiąże się z zanikiem kosmków jelitowych jelita cienkiego, umożliwiających wchłanianie substancji odżywczych z pokarmu. Choroba często jest więc przyczyną poważnego niedożywienia organizmu. Na szczęście są badania, które pozwalają szybko ją zdiagnozować.

Nietolerancja glutenu badania – jak najszybciej zdiagnozować chorobę?

Do wystąpienia celiakii niezbędne są predyspozycje genetyczne. 95% chorych posiada genotyp HLA-DQ2. Pozostali to posiadacze genotypu HLA-DQ8. Ze względu na genetyczne podłoże trwałej nietolerancji glutenu, kluczowym elementem diagnostyki jest badanie DNA – bezbolesne i wykonane jednorazowo, bez konieczności jego powtarzania.

Jeśli test nie wykryje wspomnianych genotypów, ryzyko zachorowania nie istnieje. Jeśli natomiast ujawni obecność któregoś z nich, to ryzyko to jest bardzo duże. Wtedy sięga się po badania serologiczne, które mają określić, czy choroba jest aktywna. Kiedyś w celu zdiagnozowania trwałej nietolerancji glutenu u pacjenta wykonywano również biopsję jelita cienkiego. Dziś dzięki powszechnemu dostępowi do testów DNA, w wielu przypadkach można z niej zrezygnować.

Trwała nietolerancja glutenu – najczęstsze objawy choroby

Niedożywienie organizmu, tak charakterystyczne dla celiakii, może być przyczyną wielu dolegliwości. U dzieci występują głównie objawy ze strony układu pokarmowego – bóle brzucha z powiększeniem jego obwodu, wymioty, biegunka oraz brak apetytu. Z powodu niedożywienia dziecko może też wolniej rosnąć i być apatyczne.
U starszych dzieci i dorosłych trwała nietolerancja glutenu ma zwykle nietypowy przebieg, co niestety nie ułatwia rozpoznania. Mogą pojawić się bóle mięśni i stawów, bóle głowy, zaburzenia miesiączkowania czy zaburzenia płodności. Z powodu niedoboru wapnia i witaminy D w późniejszym czasie u chorego może rozwinąć się osteopenia i osteoporoza. Wielu chorych skarży się też na problemy ze szkliwem zębowym, zmiany skórne oraz stany depresyjne.

Nietolerancja glutenu badania – szybka diagnostyka da szansę na uniknięcie powikłań

Nietolerancja glutenu badania – brak szybkiej diagnozy i restrykcyjnej diety naraża chorą osobę na groźne powikłania – raka jelita cienkiego, osteoporozę, niepłodność. Dlatego tak ważne jest możliwie jak najszybsze rozpoznanie celiakii i wprowadzenie diety polegające na całkowitej eliminacji glutenu. Osoba stosująca dietę bezglutenową już do końca życia musi bezwzględnie unikać produktów zawierających zboża glutenowe, a więc pszenicę, żyto, jęczmień, owies oraz ich pochodne. Może je oczywiście zastąpić zbożami naturalnie bezglutenowymi. Dieta bezglutenowa, choć restrykcyjna, pozwala na poprawę stanu zdrowia i samopoczucia. Chory nie traci kosmków jelitowych bezpowrotnie. Po przejściu na dietę bezglutenową struktury te najczęściej zaczynają stopniowo się odbudowywać i składniki odżywcze z pokarmu znów są prawidłowo wchłaniane.

Data publikacji: 02/10/2018, Data aktualizacji: 17/12/2018