Nietolerancja glutenu – przyczyny, objawy, leczenie

Nietolerancja glutenu – przyczyny

Nietolerancja glutenu to choroba autoimmunologiczna, należąca do grupy alergii pokarmowych. Najczęściej powstaje w wyniku nieszczelności bariery jelitowej, choć mówi się także o podłożu genetycznym. Polega na nieprawidłowej reakcji organizmu na dostarczany do niego gluten. Może się z nią zmagać nawet 1% światowej populacji, dlatego warto wiedzieć, skąd właściwie bierze się ta nietolerancja, jakie są jej objawy i jak można sobie z nią radzić.

Nietolerancja glutenu – przyczyny

Przyczyną nietolerancji glutenu, tak jak w przypadku każdej innej alergii, jest nieprawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Błędnie rozpoznaje on składniki pokarmu jako obce i zagrażające. W konsekwencji dochodzi do nadmiernej reakcji obronnej organizmu i produkcji przeciwciał, które mają za zadanie pozbyć się drażniących alergenów. Nietolerancja glutenu jest wrodzona i najczęściej dotyka osoby z predyspozycjami genetycznymi.

Nietolerancja glutenu – objawy

Objawy alergicznej nietolerancji glutenu pojawiają się niemal natychmiast po jego spożyciu, a wraz z upływem godzin przybierają na sile. Opóźnione w czasie objawy są charakterystyczne dla nieceliakalnej wrażliwości na gluten oraz choroby trzewnej. Do najczęściej spotykanych dolegliwości należą wzdęcia i bóle brzucha, a oprócz tego także nudności, biegunki, zaparcia czy wymioty. Nie należy jednak lekceważyć pozajelitowych objawów, takich jak afty w jamie ustnej, bóle kostno-stawowe oraz zmiany skórne.

Nietolerancja glutenu – badania

Postawienie diagnozy nietolerancji glutenu umożliwiają specjalistyczne badania. Przede wszystkim są to testy genetyczne na obecność trzech genów: DQ2,2; DQ2,5 oraz DQ8. Ich przebieg jest bezbolesny i nieinwazyjny, a polega na pobraniu wymazu z wewnętrznej strony policzka. Wykrycie co najmniej jednego z wymienionych genów stanowi przesłankę do zrobienia badania serologicznego, które umożliwi określenie poziomu przeciwciał anty tTG, anty DGP oraz IgA.

Nietolerancja glutenu – leczenie

Nietolerancja glutenu jest chorobą nieuleczalną, dlatego jedynym sposobem walki z nią jest całkowite wyeliminowanie alergenu z diety pacjenta. W tym celu zaleca się skorzystanie z porad dietetyka. Zmiana nawyków żywieniowych powoduje ustąpienie objawów i stanowczą poprawę komfortu życia. Po dłuższym czasie regeneracji ulegają także uszkodzone kosmki jelita cienkiego. Żeby jednak osiągnąć oczekiwane rezultaty, należy unikać spożywania glutenu już do końca życia.

O autorze
Zespół laboratorium testDNA

Treści na tej stronie zostały przygotowane przez zespół specjalistów laboratorium testDNA, które od ponad 20 lat zajmuje się badaniami DNA w Polsce. Naszą misją jest dostarczanie pacjentom rzetelnych informacji oraz nowoczesnych rozwiązań diagnostycznych.

W pracach nad materiałami edukacyjnymi uczestniczą lekarze, diagności laboratoryjni oraz konsultanci medyczni, którzy na co dzień wspierają kobiety po poronieniach i pary zmagające się z niepłodnością. Dzięki temu masz większą pewność, że informacje, które czytasz, są oparte na aktualnej wiedzy medycznej i praktyce klinicznej.

Poznaj naszych ekspertów.

Data publikacji: 27.07.2022, 09:10 | Ostatnia aktualizacja: 14.12.2023, 08:11
Wszystkie artykuły
Back to Top
Zadzwoń