Trwała nietolerancja glutenu – celiakia. Podstępna choroba jelit

Czym jest celiakia, Kto może zachorować na celiakię, Co jeść przy celiakii, Jak wyleczyć celiakięChoroba trzewna, jaką jest celiakia współcześnie występuje coraz częściej. Polega na trwałej nietolerancji glutenu, którego paradoksalnie przyjmuje się coraz więcej. Nie oznacza to jednak zwiększenia spożycia przetworów zbożowych, tylko wzrostu jego zawartości w zbożach. Wpływa na to między innymi nowoczesne rolnictwo, oparte na intensywnym nawożeniu.

Spis treści:

Czym jest celiakia?
Kto może zachorować na celiakię?
Co jeść przy celiakii?
Jak wyleczyć celiakię?

Czym jest celiakia?

Celiakia to nic innego jak stan zapalny jelita cienkiego. U osób w jakiś sposób predysponowanych, na przykład genetycznie, dochodzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita. W normalnych warunkach, na swojej powierzchni posiada ona kosmki zbudowane z enterocytów, które na swej powierzchni też mają mikrokosmki. Oba rodzaje kosmków powiększają powierzchnię wchłaniającą jelita, umożliwiając optymalnie wchłanialność substancji z przetrawionych pokarmów. Niestety podczas celiakii dochodzi do zjawiska ich zaniku. Wtedy wchłanialność drastycznie spada.

Kto może zachorować na celiakię?

Przez pewien czas chorobę kojarzono z okresem niemowlęctwa i dzieciństwa, tymczasem aktualnie wrasta liczba chorych dorosłych. Według naukowców odpowiedzialne za tę chorobę są czynniki genetyczne ale również na ten stan może wpływać współczesna dieta. Są to coraz większe ilości zjadanych przetworów zbożowych, gdzie dodatkowo współczesne nastawione jest na wysoką wydajność. Nowe odmiany jęczmienia, żyta czy pszenicy zawierają o wiele więcej glutenu niż starsze. Warto zaznaczyć, że nie tylko mąka zawiera gluten. Znaleźć go można również w słodyczach, piwie, wędlinach czy też lekarstwach.

Lekarze wskazują też na fakt, że celiakia może też występować w towarzystwie innych chorób autoimmunologicznych, takich jak: zapalenie tarczycy, reumatoidalne zapalenie stawów, nieswoiste zapalenia jelit.

Jakie są zatem nietolerancja glutenu objawy? Przy objawach celiakii to zazwyczaj bóle brzucha, biegunki, wzdęcia czy uczucie przelewania w jelitach.

Co jeść przy celiakii?

Dieta przy nietolerancji glutenu polega na takim komponowaniu jadłospisu, żeby unikać produktów z tym składnikiem. Można spożywać ryż, proso, grykę, mąkę ziemniaczaną, soję czy kukurydzę. Dozwolone też są jaja, orzechy, ryby, miód, cukier, kawa i herbata. Dozwolony nawet jest alkohol z wyjątkiem piwa i innych napojów robionych ze słodu jęczmiennego. Kupując produkty żywnościowe, najlepiej dokładnie czytać ich opakowania. Dodatkowo produkty bez glutenu oznaczone są za pomocą znaczka przedstawiającego przekreślony kłosek.

Jak wyleczyć celiakię?

Celiakia jest uważana za chorobę nieuleczalną, jednak ścisłe przestrzeganie zasad diety bezglutenowej może prowadzić do całkowitego ustąpienia przykrych objawów. Nie ustają też badania nad metodami jej leczenia. Przykładem mogą być próby dodawania do niektórych produktów z glutenem specjalnego enzymu, który trawi to białko. Innym sposobem jest wyhodowanie bezglutenowych odmian zbóż z pomocą inżynierii genetycznej.

Data publikacji: 24/04/2019